Манастир „Покров Богородичен“

Адрес: 43.597972, 25.373751

Работно време: понеделник-неделя: вход свободен

Телефон:

МАНАСТИР „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН“

Манастирът се намира на 3 км. югоизточно от Свищов. Разположен е сред живописната гориста местност „Манастирски трап“. Предполага се, че е построен върху древно тракийско светилище от виден грък през ХIV век. Възникването на обителта се свързва и с извора, намиращ се пред манастирските порти, чиято вода е смятана за лечебна от местното население.

През османското робство Свищовският манастир е бил многократно разрушаван и след това наново изграждан. Тук са намирали убежище борците за национална свобода Г. С. Раковски, Васил Левски и други. По време на Освободителната война манастирът е използван за лазарет. В него е работил известният хирург Н. И. Пирогов.

Сега съществуващият храм „Успение Богородично“ е построен от поборника Тодор Пантелеев през 1904 годна. Храмът е прочут из цялата страната с чудотворната икона на Света Богородица, която притежава силата да помага на вярващите при безплодие и тежки очни болести.

В архитектурно отношение манастирът представлява комплекс от съборна черква, две нови жилищни сгради и стопанска постройка.

Всички права запазени © ТИЦ Свищов 2019