Художествена галерия "Николай Павлович"

Адрес: Свищов,площад Алеко

Работно време: понеделник-петък: 8.30-17.00 ч.

Телефон: +359 887 258381

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „НИКОЛАЙ ПАВЛОВИЧ“

Галерията в Свищов е създадена през 1967 г., като художествена сбирка към Градския музей. Наречена е на именития художник – живописец Николай Павлович, който е роден в Свищов.

Намира се на централния площад, срещу административната сграда на СА „Д. А . Ценов“.

В началото, картините от фонда на галерията са били съхранявани и показвани в Светиниколското училище.

По-късно, след земетресението в Свищов през 1977 г., те са били преместени в друга сграда, а през 1988 г. излиза решението за създаване на галерия с името на Николай Павлович.

Понастоящем галерията съхранява над 5000 експонати от стотици автори. Значима част от тях са колекциите от творби на Александър Божинов – основоположник на българската карикатура, Цветан Радославов – български творец, автор на текста на българския химн, Николай Павлович, Рудолф Фиала, Бинка Златарева, Асен Василев, Владимир Димитров – Майстора, Никола Михайлов, Никола Танев и други.

Художествена галерия „Николай Павлович“ е активен участник в социалния живот на града, като често пъти е домакин на редица събития от културния календар на общината. Тук се организират традиционни изложби на творци от Свищов и страната, литературни четения, чествания, конкурси, камерни концерти, награждавания, творчески работилници за деца и др.

Посетителите на галерията могат да видят графики, иконопис, живопис с различни техники, приложно изкуство и малка пластика от постоянната експозиция или от временни и гостуващи изложби.

Всички права запазени © ТИЦ Свищов 2019