ФЕСТИВАЛЪТ "ОРЕЛ НА ДУНАВА" ЗА 16-ТИ ПЪТ В СВИЩОВ

От дата 10.06.2022

Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“ бе възстановен след 2-годишно прекъсване. Първият в България и на Балканите античен фестивал зове за 16-ти път любителите на древната история и приключенията в Свищов и древноримския град Нове. Поредното издание на фестивала се проведе през уикенда 10-12 юни 2022 г., а на сцената покажаха умения, сила, автентични оръжия и облекла над 120 реенактори от Италия, Румъния, Англия и България след дългата пандемична пауза.

Организаторите поканиха малки и големи любители на историята и търсачи на силни усещания на дунавски уикенд под мотото „Рим и варварите преди 2000 години“ в Свищов и Нове.

Сред участниците в ХVI Фестивал отново са някои от най-старите и влиятелни групи за антични исторически възстановки в Европа - Gruppo Storico Romano от Италия и румънските исторически групи Terra Dacica Aeterna - Legio V Macedonica, и Garda Apulum - Legio XIII Gemina. Легендарните виртуозни ездачи от „Багатур” представят своя нов спектакъл, демонстрират стрелба с лък от движещ се кон. Уникалното шоу на Oгненa група „Феникс” от Козлодуй показва преклонението на предците ни пред символиката на огъня, слънчевите лъчи, искрите и светкавиците, осветявайки мрака в Нове с опитомената огнена стихия.

Домакините - свищовските реенактори от Legio I Italica, демонстрират най-доброто от класическите антични възстановки на свищовска сцена. До тях са Dux Anticaе, а двете местни групи показват за пръв път героичните времена на Великото преселение на народите, появата на готите в Мизия и включването им като федерати в отбраната на Римския Лимес.

Всички права запазени © ТИЦ Свищов 2019