БЛАГОУСТРОЙСТВО НА "КАЛЕТО"

От дата 10.04.2024

По проект за 5.9 млн. лева ще бъде благоустроена културно-историческа забележителност в централната част на Свищов - местността "КАЛЕТО". 

След проведените през 2019 г. разкопки, Община Свищов, със собствено финансиране в размер на 30 000 лв., бе датирано построяването на крепостта по времето на Второто българско царство и използването й по времето на Османската империя. Археологическото проучване на цитаделата бе проведено под ръководството на проф. Николай Овчаров. През 2020 г., чрез общинско финансиране в размер на 30 000 лв. и финансиране от Министерството на културата в размер 17 848 лв. разкопките продължиха, като това проучване беше и най-мащабното. През 2021 г., отново със средства на общината в размер на 10 000 лв., се проведе и финалният етап на разкопките, след който вече нямаше съмнение, че крепостта „Калето“ е обект с ключово значение за историята на България и е изключително важно тя да бъде съхранена и експонирана.

Обследването на обекта бе причина за по-нататъшни реставрационни дейности и социализиране на парковата зона, което доведе, от своя страна, до изготвянето от Община Свищов на инвестиционно-технически проект и търсене на начини за неговото финансиране.

В Свищов вече стартираха дейностите по благоустройство на градска жизнена среда в местата за обществено ползване на парк „Калето“. Проектът, който ще бъде реализиран в няколко етапа, и с който местността ще се превърне в забележителна природно-историческа и туристическа дестинация, ще е на обща стойност 5.9 млн. лв. и се финансира по ЗДБ, със средства за изпълнение на Инвестиционната програма на общината.

Благоустрояването на парк „Калето“, който се намира в централната част на града и същевременно предлага прекрасна гледка към река Дунав, със сигурност ще превърне историческата местност в любимо място за посетители. С реализирането на мащабния проект, Свищов ще затвърди името си на град с богато културно и историческо наследство, който уверено се превръща в притегателен център за туристите и е повод за гордост за своите жители.

Всички права запазени © ТИЦ Свищов 2022